{ "title": "Anestezi İle Spiral Takılması", "image": "https://www.spiral.gen.tr/images/Anestezi-Ile-Spiral-Takilmasi-73.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:11", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Anestezi ile spiral takılması, rahim içine takılan spiral dünyadaki en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biridir ve maliyeti oldukça düşük bir korunma uygulamasıdır. Spiral rahim içindeki boşluğa yerleştirilmek için tasarlanmıştır. Plastik gövdeli ve bu gövdenin üzerine sarılı bakır bir telden oluşur. Aşağı yukarı 5 yıla kadar rahim içinde koruyuculuk etkisi göstermektedir ve spiralin takılması ya da çıkarılması işlemi mutlaka Uzman bir kadın doğum doktoru tarafından gerçekleştirilmelidir. %99 gibi koruyuculuk oranı bulunan spirallerin değişik türleri olmakla birlikte bakır içerikli olanlar çok daha fazla tercih edilmektedir. Spiralin kullanımındaki esas amaç spermlerin yumurtaya ulaşmasının engellenmesidir. Ayrıca spiral, rahim ağzını, rahim içini ve tüplerdeki ortamı spermin yaşamasına uygun olmayan elverişsiz bir ortama dönüştürerek gebe kalmayı engeller.

Spiral rahim içine yerleştirildiği an itibari ile koruyucu özelliğini başlatır. Cinselliğin daha güvenli bir şekilde ve rahat yaşanmasına yardımcıdır. Emzirme döneminde de güvenle kullanılabilmektedir. Çıkarıldığı an itibari ile de etkisini kaybeder. Doktorunuz spirali takmadan önce sizi muayene eder ve spirali taktırdığınızdan 20 gün içerisinde çok düşük bir ihtimal olmakla birlikte yumurtalık iltihabı şeklinde enfekte olabilirsiniz. Eğer spirali taktırmadan önce devam eden aktif bir enfeksiyon durumunuz var ise doktorunuz gerekli muayene sonucu bunu belirleyerek tedavinizi gerçekleştirir sonrasında spiralinizi takar.

Spiral nasıl takılır ve anesteziye ihtiyaç duyulur mu?

Spiral jinekolojik muayene ile ve yine jinekolojik muayene esnasında takılır. Spiral takılırken genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Lokal anestezi ile çok kolay şekilde takılabilmektedir. İlk olarak doktorunuz jinekolojik muayene ile spiral takılıp takılmayacağını belirler. Kadınların genel olarak çoğunda spiralin takılması ve çıkarılması sırasında yaşanacak bir ağrı endişesi vardır. Çünkü etraftaki spiral deneyimini yaşayan kadınlardan bu şekilde bir ağrı hissi olduğu duyumunu almışlardır. Şundan kesinlikle emin olabilirsiniz ki spiral takıp çıkarılırken kesinlikle kayda değer bir acı ya da ağrı vermez. Spiral taktırmak normalde cerrahi bir işlemdir. Zaten işlemden önce doktorunuz sizinle bir görüşme yaparak, spiralin yan etkileri, komplikasyonları ve takılması ile alakalı bilgileri verecektir.

Spiral âdet kanamanızın olduğu dönemde takılabilmektedir. Çünkü adet döneminizde iken, rahim ağzı daha yumuşak ve hafif açık durumdadır. Böylece spiral içeri daha kolay tatbik edilir. Ayrıca kadının gebe olmadığı kesinlikle bilinmelidir. Spiral takılması sırasında narkoz gerekli değildir. Fakat küçükte olsa bir acı hissedileceği için rahim ağzı dudaklarına lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylece esnetme sırasında hiçbir şekilde acı hissedilmez. Spiral rahime yerleştirilmeden önce gerekli maddeler ile dezenfekte edilir ve dölyatağının ölçüsü alınır. Elde edilen değere göre uygun bir spiral türü ve boyu tercih edilir. Spiral kolları aşağıya katlanmış durumda iken, tatbik borusu yardımı ile dölyatağına itilir tatbik borusu çekilince kolları açılır ve yerine yerleşir. Spiralde kontrol ipi bulunur ve bu ip rahim boyundan sarkar. Gevşemeyi bilen ve işlem sırasında sakin kalabilen kadınlar işlemin olup bittiğini dahi anlayamaz.
" } ] }