{ "title": "Spiral Doğum Kontrol", "image": "https://www.spiral.gen.tr/images/spiral-dogum-kontrol.jpg", "date": "20.01.2024 03:15:18", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Spiral doğum kontrol, yöntemleri arasında en fazla tercih edilenler arasındadır. Rahim içi araç olan spiral spermleri öldürerek tüplerden ilerlemelerine engel olur. Bu etkisine rağmen tüplere ulaşan ve döllenen yumurtanın rahme yerleşmesine engel olarak doğum kontrolünü sağlar. Nadiren rahim içi yapışıklıklarını önlemek içinde spiral kullanıldığı olur. Ancak temel olarak spiral doğum kontrol işleviyle gebeliği önler.

Çoğunlukla T şeklinde olan spiral plastiğin üzerine bakır telle çevrili olur. Alt uç kısımlarında hem kontrolünü sağlayan hem de çıkarılmasını sağlayan ipi olur. En fazla kullanılan spiral türü polietilen gövde üstü baryum sülfatla kaplı olanlardır. Bakır sülfat kullanımı röntgen sırasında rahat görünmelerini sağlamak içindir. Bazen spirallerde bakır yerine progesteron hormonu kullanımı yapılır. Bu sayede kanama miktarı azaltılabilir. Diğer spiraller 3-4 ay âdet kanamasında artmaya yol açar. Progesteron hormonu olan spiral diğerlerine göre daha pahalı olur.

Spiral doğum kontrol yöntemi olarak ne kadar etkilidir?

Rahme spiralin takılmasıyla birlikte gebelikten koruyucu etkisi de başlar. Bu etki ancak spiralin rahimden çıkarılmasıyla son bulur. Spiralin rahimde kalma süresi ise 5-10 yıl kadardır. Genellikle ilk 5 yıldan sonra değiştirilmesi önerilir. Bu süre spiralin koruyuculuğunun en üst düzeyde olduğu süreçtir. Spiral doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilirse, kadının gebe kalma olasılığı %1 kadardır. Spiralin takılmasından önce kadına jinekolojik muayene yapılmalı ve gerekli olduğu takdirde smear testi de yapılmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre spiral takma için uygun bir zaman belirlenir. Genellikle spiral takma ağrıya yol açmaz. Ancak lokal anestezi de uygulanabilir. Doğum sonrasında, sezaryen doğum anında ya da düşüğün sonrasında spiral takılmasında sakınca yoktur.

Spiral doğum kontrol yöntemi için uygun adaylar kimlerdir?

Spiral takılması için adaylarda bazı kriterlerin olması gerekir. Bu adaylarda spiral doğum kontrol yöntemi olarak oldukça başarılı olur. Kadının daha önce en az bir defa doğum yapmış olması, rahim ağzında yara olmaması ve adet düzensizliği sorununu yaşamaması gerekir. Cinsel hastalıklar bakımında fazla risk taşımaması, son bir yıl içinde pelvik iltihabı, klamidya enfeksiyonu, gonore geçirmemiş olması gerekir. Doğum yapmış ve emzirenlere ise 40 gün sonra spiral takılabilir. Doğum kontrol hapı kullanmayan, sigara içmeyen adaylarda spiral için uygundur. Spiral doğum kontrol yöntemi olarak uzun süreli korunmayı isteyen, koruma etkisi yüksek oranda olan bir yöntem isteyen kadınlara bu koşulları taşıdığında rahatlıkla takılabilir.

Spiral doğum kontrol yöntemi olarak ne zaman kullanılamaz?

Spiral takılmasını engelleyecek en önemli etken gebelik şüphesidir. Bunun dışında önceden geçirilen enfeksiyonlar, bel soğukluğu, son 3 ayda enfekte düşük yapanlar, birden fazla cinsel partnerin olması durumunda, bağışıklık sistemini zayıflatan lösemi, AIDS gibi hastalıkları olan, kalp kapakçığı hastalarına spiral takılamaz. Ayrıca sebebi tespit edilemeyen adet düzensizliğinde, âdet kanamaları şiddetli olanlarda spiral için uygun değildir. Bakır alerjisi olanlar, pap smear testi normal olmayanlar, diadermi ısı tedavisi görenler, vücudunda bakır birikimine yol açan Wilson sendromu hastalarına da spiral takılamaz. Spiral kadınlarda enfeksiyona karşı yatkınlığa neden olur. Bu spiralin en önemli dezavantajları arasındadır. Bu nedenle spiral takılacak kişilerin en uygun adaylar arasından tercih edilmesi önemlidir.

Spiral doğum kontrol yöntemi olarak ne zaman takılır?

Spiral takılmadan önce mutlaka kadının jinekolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Spiral için uygunluk belirlenirse, tercihen adet dönemi içinde bir gün tespit edilir. Bu kanamanın başında, ortasında ya da bittikten hemen sonra 1-2 gün içinde olabilir. Ancak spiral takıldığında kadının gebe olmadığı teyit edilmelidir. Ayrıca adetin sonlarına doğru spiral daha kolay rahme yerleştirilebilir.

Spiral doğum kontrol yöntemi olarak takıldıktan sonra adet gecikmesi olursa, baygınlık, kasıkta kramp, şiddetli kasık ağrısı, ateş ve titreme gibi etkiler olursa hemen doktora gidilmelidir. Ayrıca kokulu vajinal akıntı, anormal kanama gibi etkilerde beklenmeyen komplikasyonlar arasındadır. Spiral takılınca cinsel ilişkide bile hissedilmez. Eğer hissediliyorsa yerinden oynamış olabilir. Bu nedenle kontroller ihmal edilmemelidir.
" } ] }