{ "title": "Spiral Yan Etkileri", "image": "https://www.spiral.gen.tr/images/spiral-yan-etkileri.jpg", "date": "21.01.2024 00:36:31", "author": "Sultan", "article": [ { "article": "
Spiral Yan Etkileri; Spiral genel anlamda yan etkisi az olan bir korunma yöntemidir. Dolayısı ile doğum kontrolü yöntemleri arasında en fazla tercih edilen yöntemlerden birisidir. En sık karşılaşılan yan etkisi, ilk takıldığı ayda ortaya çıkan, şiddetli olmayan bir kasık ve karın ağrısıdır. Spiral nedeni ile ortaya çıkan ağrı 1-2 ay içinde müdahale etmeden ortadan kaybolur. Aynı zamanda kasık ağrısı ile âdet kanamasında hafif bir artış yaşanabilir. Bu kanama normal oranda adet gören kadınlarda çok önemli değildir. Ancak adet miktarı fazla olan kadınlarda bazı problemlere yol açabilir. Bu nedenle adet dönemi aşırı olan kadınlar için önerilen bir yöntem değildir.

Cinsel Organlarda Enfeksiyon: Spiral nedeni ile enfeksiyon uygulama yapılan ilk günlerde daha yaygın olsa da spiral uygulamada olduğu her an yine de enfeksiyon riski vardır. Kişide yüksek ateş ve kokulu akıntı varsa enfeksiyon riskinden şüphe duyulmalıdır.

Dölyatağının Delinmesi: Spiral şayet dölyatağının dibine uygulanmışsa delinme söz konusu olabilir. Çok sık görülmese de spiral kayarak delinmeye yol açabilir.

Gebelik: Spiral takılı olmasına rağmen gebelik oluşan kadınlarda %50 civarında gebelik düşük ile sonlanabilir. Oluşan gebelik spiralin varlığına rağmen devam ederse erken doğum riski ortaya çıkar. Şayet anne adayı gebeliği devam ettirmek istiyorsa mevcut spiralin muhakkak alınması gerekir. Eğer spiralin ipi dölyatağına doğru ilerlediyse ve spirali almak mümkün değilse dölyatağında oluşabilecek enfeksiyon nedeni ile kadın doktor gözetiminde olmalıdır.

Kanama: Cinsel birliktelik sonrasında kanama görülme olasılığı vardır. Bu gibi durumlarda spiral çıkarılmalı ve daha ufak boyutta bir spiral takılmalıdır.

Spiral Kilo Aldırır mı?

Spiral kullanmayı düşünen kadınların en çok merak ettikleri konu spiralin kilo aldırıp aldırmadığıdır. Spiral kilo artışına neden olan bir korunma yöntemi değildir. Çünkü spiral herhangi bir ilaç ya da hormon içeren bir alet değildir.

Spiral Dış Gebeliğe Yol Açar mı?

Yine spiral hakkında merak edilen konulardan birisi spiralin dış gebeliği neden olup olmadığıdır. Spiral güvenli bir korunma yöntemi olduğu için gebelik oluşma olasılığı oldukça azdır. Bu nedenle spiral kullanan kadınlarda kullanmayan kadınlara oranla daha düşük olasılıkla dış gebelik oluşabilir. Fakat spirale rağmen gebe kalan kadınlarda gerçekleşen gebeliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir.

Spiral yan etkisi son derece düşük, kullanımı kolay ve oldukça güvenli bir yöntemdir. Ayrıca kişinin istediği anda çıkarılması mümkündür. Bu nedenle de doğum kontrolü yöntemleri arasında en fazla tercih edilen yöntemlerden birisidir.
" } ] }