{ "title": "Spiral Zararları", "image": "https://www.spiral.gen.tr/images/spiral-zararlari-8939.jpg", "date": "21.01.2024 17:20:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Spiral Zararları, Spiral kadınlar tarafından sık tercih edilen doğum kontrolü yöntemlerinden birisidir. Ancak bazı durumlarda ise spiral takılması veya çıkarılmasını gerektiren birtakım durumlar ortaya çıkar. Aile planlamasını yapabilmek için spiral taktırmak başta olmak üzere hormon iğneleri, prezervatif, doğum kontrol hapları, tüp bağlatma yöntemi ve hormon kapsüller çeşitli birçok yöntemler vardır. Bütün bu doğum kontrol yönetmeleri arasında hiç şüphesiz ki en sık tercih edilen spiral taktırmaktır. Spiral rahmin içerisine takılan bir alettir. Spiral taktırmak sperm ve yumurtanın birleşmesinin önüne geçerek sperm ve yumurta birleşse bile rahmin içerisini olumsuz etkileyerek hamileliğe engel olur. Spiralin uç kısmında ip aparatı bulunan plastik veya metalden yapılan bir alettir. Spiral tam üç santim boyunda T şeklinde üretilen rahim içi aracıdır. T şeklinin uç kısımları bakır özelliği olan tel ile sarılı olur. Bakır özelliğine sahip olan bu teller gebeliği önlemek için tasarlanmıştır. Hormon niteliği olan spiraller rahmin içerisinde embriyonun tutunmasının önüne geçmektedir. Takılan spiral hormon salgılayarak döllenmenin önüne geçer. Spiral genelde rahmin ağzının geçirgen yapısını azaltır. Veya bölgeye ulaşan spermleri öldürerek etkisiz hale getirmektedir. Bu işlem takılan spiralin uç kısmında yer alan bakır teller sayesinde gerçekleşir.

Spiralin Zararları Nelerdir?

Spiral taktırmak doğum kontrolleri yöntemleri içinde en güvenilir olan yöntemlerden birisidir. Çok az da olsa dış hamileliği tetikleyen etkisi bulunmaktadır. Eğer her şey normal gidiyor ise spiral herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Aşırı kanama, kasık bölgesinde ağrı, ara kanama ve kahverengi akıntı gibi şikâyetler var ise takılan spiral de bir problem olma ihtimali oldukça yüksektir. Böyle durumlarda ise rahim içine takılan spiral kaymış olabilir. Spirailin olası yan etkilerini en aza indirmek için spirali tamamen almak veya kontrol ettirmek gerekir. Eğer takılan spiralde bir problem var ise cinsel birliktelik sırasında ağrı, kanama, enfeksiyon ve titreme gibi bazı sorunlar yaşanır. Spiralin enfeksiyon ihtimali çok yüksek olmasa dahi tetikleyici etkisi vardır. Bundan dolayı anormal bir kanama var ise spiral ciddiye alınarak mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu gibi sorunlarda yapılması gereken tek şey tedavi yoluna gidilmesidir. Uygulanan tedavi başarısız olur ise takılan spiral hemen çıkarılmalıdır.

Kimler Spiral Taktıramaz?

Spiral rahim içi bir araç olduğundan dolayı rahme uygun biçimde tasarlanan bir alettir. Rahim içerisinde doğuştan gelen anormalliklerde ise spiral taktırmak uygun olmaz. Enfeksiyon riski taşımakta olan bayanlar içinde uygun bir doğum kontrol yöntemi değildir. Spiral taktırmak ayrıca daha öncesinde dış gebelik yaşamış olan kadınlar içinde hiç uygun değildir.
" } ] }