Gebelikten Korunma Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Gebelikten Korunma Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikten Korunma Spiral

Gebelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların yüzde doksanı bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle, eğer bir süre ya da bundan sonra hiç bebek istenmiyorsa, mutlaka hamilelikten korunma yöntemi kullanılması gerekmektedir. Pek çok korunma yöntemi arasından size ve partnerinize en uygun olanını seçmek için sağlık ocaklarına, devlet hastanelerine, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine ve aile planlaması kliniklerine, aile hekiminize veya bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Spiral Nedir ve Nasıl Çalışır?

Spiral, rahim içerisine yerleştirilen küçük bir plastik alettir. Hormon ve bakır içeren tipleri bulunmaktadır. Kadınlarda döllenmeyi önleyici bir yöntemdir ve oldukça etkilidir. On yıla kadar koruyucu etkisi olan, bakır içeren tipleri mevcuttur. Kadının gebe olmadığından emin olunması gerekmektedir. Bu kesinleştikten sonra herhangi bir zaman diliminde uygulanabilir. Uygulama sırasında kadının adetli olması gerekli olmasa da, adetli olması işlemin yapılmasını daha kolaylaştıracağından genellikle hekimler tarafından adetin ikinci veya üçüncü günü işlem yapılır. Bunun nedeni, adet dönemlerinde rahim ağzının daha geniş bir yapıda olmasıdır. Ayrıca, spiral kullanan bir kişinin spirali çıkartması durumunda kişi hemen gebe kalabilir.

Spiral Kullanımının Avantajları

Spiralin ilk takıldığı dönemlerde kadınlarda bazı değişimler olabilir. Bunlar lekelenme, adet kanamasında artma, adet süresinde uzama veya adet sancısına neden olabilir. Spiral, anne sütünü hiçbir şekilde etkilemediği için emziren annelerin de rahatlıkla kullanabileceği bir yöntemdir. Ancak spiral, sadece gebe kalmayı engellemek için kullanılan bir yöntemdir; cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kullanılamaz. Spiralin takılma ve çıkarılma işlemleri kurallarına göre yapıldığında hiçbir şekilde enfeksiyona neden olmaz.

Spiral Çeşitleri ve Kullanım Süreleri

Gebe kalmaktan korunmak için spiral rahim içerisine yerleştirilir ve erkek spermlerinin kadın yumurta hücrelerini döllemesini engeller. Spiral, ortalama olarak her kadında yüzde 98 oranında başarı sağlayan bir korunma yöntemidir. Çeşitleri arasında en az kullanım süresi olan hormonlu spiral, beş sene kadar kullanıcıyı hamilelikten korur. Ancak hormonlu spiral genelde çocuğu olan ve sağlıklı olan kadınlara uygulanan bir yöntemdir. Spiralin bir kere takılması ile gebelik riski ortadan kalkar ve bunun dışında başka bir korunma yöntemine ihtiyaç duyulmaz. Spiralin hiçbir ilaç ile etkileşimi olmadığından rahatlıkla kullanılabilir.

Spiral Kullanımının Olumsuz Özellikleri

Spiralin deneyimli bir hekim yani uzman biri tarafından takılması gerekmektedir. Aksi takdirde tam yerleştirilemeyen spiral, gebe kalınmasına neden olabilir. Spiral taktıran bazı kadınlarda, bu uygulamanın takılma ve çıkarılma işlemi esnasında ağrı ve acı oluşabilir.

Spiral doğum kontrol yöntemi, uzun süre korunmak isteyen kişiler için ideal bir korunma yöntemidir. İleri yaşta olup sterilizasyon istemeyenler, yeni doğum yapmış emziren kadınlar, hatta kürtaj olmuş ya da kendiliğinden düşük yapmış kadınlar bile bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirler.

Spiral Kullanımının Sakıncalı Olduğu Durumlar

Spiralin kullanılması sakıncalı olan kişiler, gebe veya gebelik riski olan kişilerdir. Kısa süre içerisinde yeniden çocuk sahibi olmayı düşünenlerin de bu yöntemi kullanmaması gerekmektedir. Bunun dışında, adet dönemleri şiddetli ağrı ve sancılı olanlar ile adet kanaması çok fazla olan kadınlar, diğer üreme organlarında veya rahminde yapısal bozukluğu olanlar, rahim ve üreme organlarında kronik iltihap bulunanlar, rahim ve üreme organlarında kanser hastalığı olanlar, birden fazla cinsel eşi olanlar için kullanılması uygun değildir.

Sonuç

Gebelikten korunma spiral, günümüzde tüm dünyada en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin başında gelir. Ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan bu yöntemin en önemli tercih nedenlerinden biri, hem maliyetinin düşük olması hem de gebe kalma riskinin yüzde 2 gibi düşük bir oranda olmasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Spiral Kaç Yıl Kullanılır?

Spiral Kaç Yıl Kullanılır?

Spiral Kayması Neden Olur?

Spiral Kayması Neden Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Spiral Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Spiral Sonrası Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?

Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?

Kola Takılan Spiral

Kola Takılan Spiral

Anestezi ile Spiral Takılması

Anestezi ile Spiral Takılması

Rahim İçi Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rahim İçi Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Doğumdan Sonra Spiral Ne Zaman Takılır?

Doğumdan Sonra Spiral Ne Zaman Takılır?

Güncel

Spiral Kısırlık Yaparmı

Spiral Kısırlık Yaparmı

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Spiral ile Korunma

Spiral ile Korunma

Spiral Çıkarma

Spiral Çıkarma