Spiral Korunma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Spiral Korunma Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Spiral Korunma

Rahim içi araç, halk arasında spiral korunma olarak bilinen yöntem, ülkemizde ve dünyada en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Spiral korunmanın bu kadar yaygın olarak kullanılmasının en büyük nedeni, maliyetinin düşük ve kullanım kolaylığının sağlanmasıdır. Spiral korunma araçları genel olarak T şeklinde olur ve geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemi sağlar. Ana yapısı kırılabilir bir maddeden üretilmiştir ve gövdesi üzerinde bakır tel sarılıdır. Bu alet zaman içerisinde yavaşça salınarak RİA'nın etki mekanizmasını oluşturur. Spiral korunma yöntemi ile kullanılan doğum kontrol süresi değişkenlik göstermektedir; 3-10 yıl arasında kullanım süresinde değişiklik görülebilir.

Günümüzde piyasada birçok formda spiral korunma aracı bulunmaktadır. Bunların birbirinden üstünlüğü yoktur ve hepsi aynı işlevi görmektedir. Herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılan ile özel hastanelerde yapılanlar da aynı işlevdedir. Ancak, bazıları boyut olarak daha küçük olup, uygun rahime takılırken kolaylık sağlar. Spiralin alt ucunda bir halka veya topuz bulunur ve bu bölüme ip bağlıdır. Bu ip, pamuk ya da doğal materyalden üretilmiştir ve sıvı çekerek şişmez. Spiral korunma aracında bulunan bu ipin görevi, spiralin yerinden oynayıp oynamadığını kontrol etmek amacıyladır. Ayrıca, çıkarılacağı zamanda kolaylık sağlar. Spiral korunma yöntemi genel olarak kolay uygulanan ve kişi vazgeçtiğinde de kolaylıkla çıkarılabilir bir yöntemdir.

Spiral Korunma Kaç Çeşittir?

  • Bakırlı Spiral: Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen bu spiral çeşidi T şeklindedir. Hemen hemen her yaş grubunda kullanılabilir.
  • Hormonlu Spiral: Bu spiral korunma çeşidi, bulunduğu hazneye progesteron hormonu salgılar ve bu şekilde gebeliğe engel olur.
  • Herhangi Bir Madde İçermeyen Spiral: Günümüzde pek tercih edilmeyen bu spiral, ülkemizde 15 yıl öncesine kadar kullanılmaktaydı. Yıldız veya yuvarlak halka şeklinde olup üzerinde hormon, bakır gibi herhangi bir madde bulunmaz.

Spiral Korunma Gebeliği Nasıl Engeller?

Spiral korunma yönteminin en öncelikli gebeliği engelleme etkisi, rahim içerisinden geçen sperm hareketlerini bakır aracılığıyla bozmasıdır. Üzerinde bulunan bu madde, rahim içi duvarında değişikliğe neden olur. Bu sayede yumurta döllenmiş dahi olsa rahim duvarına tutunamaz ve gebelik önlenmiş olur. Spiral korunma yöntemi, başarısı kanıtlanmış en etkili yöntemlerden biridir. Başarısızlık oranı %2 olmakla beraber, kişi çıkarıldıktan sonra hamile kalma olasılığı normale döner. Spiral korunma, bulaşıcı hastalıklara karşı hiçbir etkisi olmayan bir koruma yöntemidir.

Spiral Korunma Kimler İçin Uygundur?

Spiral korunma tercih edecek kadınların, 35 yaş üstü ailelerini tamamlamış, hormonal yöntem kullanmak istemeyen, yüksek etkili geri dönüşümlü korunma isteyen kadınlar, emziren anneler, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara maruz kalmayan kadınlar ve her gün doğum kontrol hapı almayı unutan unutkan bayanlar olması gerekir. Kişiler spiral korunma yöntemi tercih edecekleri zaman sağlık kuruluşuna gidip, devam eden bir gebelik ya da herhangi bir bulaşıcı hastalığı olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra bu konuda eğitim almış doktor, hemşire ve ebeler tarafından taktırabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Spiral ile Korunma

Spiral ile Korunma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Doğum Kontrol Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Doğum Kontrol Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Spiral Takılırken Acır mı?

Spiral Takılırken Acır mı?

Spiral Hamile Kalınır mı?

Spiral Hamile Kalınır mı?

İlaçlı Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İlaçlı Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kola Takılan Spiral

Kola Takılan Spiral

Güncel

Spiral Varken Hamile Kalınır mı?

Spiral Varken Hamile Kalınır mı?

Güncel

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Spiral Ne Zaman Takılır?

Spiral Ne Zaman Takılır?